22 kysymystä Jouni Varikselle

22 kysymystä Jouni Varikselle
 Kuvaaja: Joona-Pekka Hirvonen

Viime keväänä kesken pahan tappioputken Jokipoikien peräsimeen hypännyt päävalmentaja Jouni Varis pääsee aloittamaan tänä syksynä puhtaalta pöydältä. Joensuulaiselle kiekkoyleisölle tuttu Varis on aiemmin valmentanut useana kautena niin Jokipoikien A-junioreita kuin edustusjoukkuettakin. Jokipojat on saanut tulevaksi kaudeksi kokoonpanoonsa kymmenkunta uutta pelaajaa, jotka eivät ole aiemmin pelanneet edustusjoukkueessa, mutta joukkueen runko on edelleen vahvasti joensuulaistaustainen. Onko Jokipoikien paikka SM-liigassa? Tämän ja 21 muuta kysymystä Mehtimäkeläisen toimitus esitti päävalmentajalle. Lue "Jonen" mietteet ennen perjantaina starttaavaa Mestis-kautta seuraavasta jutusta.

 

1) Harjoituskausi on takana, ja sarja alkaa perjantaina. Millainen on nyt päävalmentajan fiilis?

Fiilis on hyvä ja odottavainen sarja-avauksen suhteen.

2) Entä miten kuvailisit ilmapiiriä koko joukkueen keskuudessa?

Joukkueen ilmapiiri on loistava. Kaikki ovat sitoutuneita ja ymmärtävät, että yhdessä olemme enemmän. Myös huumoria on arjessamme sopivasti.

3) Miten harjoituskausi ylipäätään sujui? Mihin panostettiin erityisesti?

Harjoituskausi sujui hyvin lukuun ottamatta muutamaa ikävää loukkaantumista. Keskiössä olivat peli ja sen rakenteet.

4) Hyppäsit päävalmentajan pallille viime keväänä Jokipoikien jouduttua pitkään tappioputkeen. Minkälainen haaste oli joutua äkkiä takaisin valmennushommiin tuollaisessa tilanteessa?

Haaste oli mielenkiintoinen, ja päällimmäisenä mielessäni oli halu auttaa Jokipoikia. Mestiksen valmentajaksi ei tässäkään tapauksessa jouduta vaan sinne päästään. 

5) Edellisen kerran olet valmentanut Jokipoikia kokonaisia kausia Mikko Haapakosken johtaman joukkueen kakkosvalmentajana vuosina 2011-2014. Onko peli ehtinyt muuttumaan omasta mielestäsi tässä ajassa?

Peli on nopeutunut, ja pelaajat ovat edelleenkin muuttuneet entistä urheilullisemmiksi.

Joukkue tarkkaan roolitettu


6) Millainen kuva joukkueesta/pelaajistosta jäi harjoituspeleissä? Oliko selkeitä yllätyksiä tai pettymyksiä? Miltä uudet pelaajat vaikuttivat?

Joukkueesta jäi hyvä kuva. Harmittaa vain, että harjoitusotteluissa meitä vaivasivat useat loukkaantumiset. Toki olemme myös tiedostaneet, että pelissä on vielä paljon kehitettävää. Uudet ja entiset pelaajat ovat näyttäneet hyviltä, ja he ovat ottaneet paikkansa joukkueessa mainiosti.

7) Kentälliset ovat pysyneet harjoitus- ja Cup-peleissä loukkaantumisista huolimatta melko samoina. Kaksi ensimmäistä ketjua ovat pitkälti olleet muodossa Tuukka Rajamäki-Samu Pitkänen-Timo Hiltunen ja Joonas Larinmaa-Oula Uski-Oskari Lehtinen. Ovatko hyvät hyökkäyskoostumukset jo löytyneet?

Joukkuetta rakentaessamme mietimme jo hyvin tarkkaan pelaajien rooleja. Koostumuksissa on paljon potentiaalia. Omaan valmennusfilosofiaani ei kuulu, että koostumuksia vaihdetaan jatkuvasti. Tietenkään mitään ei ole kiveen hakattu, joten jos tarvetta tulee, on asiaan reagoitava.

8) Entäpä pakkiparit, joko selkeitä pareja on löytynyt? Kuinka paljon ylipäätään keskustelet pelaajien kanssa ketjukoostumuksista, vai päättääkö valmennus koostumukset yksinään?

Selkeitä pareja on löytynyt. Pelaajien kanssa keskustellaan, ja päätökset ketjukoostumuksista tekee valmennus. 

9) Jokipoikien maalivahtikaksikko vaikuttaa ennakkoon vahvalta. Onko ajatuksena lähtökohtaisesti se, että vastuu jakautuu Timo Niemen ja Jonathan Iilahden osalta puoliksi?

Ei ole ajatusta jakaa puoliksi. Maalivahtivalmentaja Arto Pyykkö vastaa meidän maalivahdeistamme peluutuksen suhteen yhdessä minun kanssani. Aluksi mennään peli kerrallaan. Ajatuksia on, mutta tulevaisuus näyttää mihin lopulta päädymme.

10) Ylivoima takkusi harjoituskauden alussa, mutta loppua kohden parannusta oli selkeästi nähtävissä. Onko erityistilanteita ylipäätään minkä verran ehditty toistaiseksi harjoittelemaan?

Erikoistilanteita on harjoiteltu. Myös teemapäiviä niiden osalta on pidetty. Erikoistilanteita tullaan harjoittelemaan viikoittain.

Tavoitteena kotietu


11) Mikä on Jokipoikien tavoite sarjassa? Millä perustein ja kuka tämän tavoitteen on asettanut?

Runkosarjassa joukkueen tavoite on kotietu.  Perustelu sille on tämä joukkue, ja tavoitteen on asettanut joukkue yhdessä.

12) Mitkä joukkueet ovat sarjan ennakkosuosikit? Miten vertaisit Jokipoikia niihin?

Ennakkosuosikkia on vaikea arvioida. Kaikki vaikuttavat vahvoilta. Uskon, että sarjasta tulee tasainen.

13) Olet valmentanut Jokipoikien A-junioreita yhteensä viiden kauden ajan, joten joukkueessa on paljon pelaajia, joita olet valmentanut jo juniori-ikäisenä. Mitä etuja tämä tuo niin valmentajan kuin pelaajankin kannalta?

Tunnemme toisemme paremmin. Toiminta heidän kanssaan on helppoa, ja he tuntevat myös minun toimintatapani. He ovat tärkeitä joukkueen ilmapiirin rakentajina ja hyviä tuutoreita meidän uusille pelaajillemme.

14) Minkälainen valmentaja Jouni Varis on? Mitkä ovat vahvuutesi Mestis-valmentajana? Entä millä valmentajatyön osa-alueilla haluaisit olla vielä parempi?

Vahvuuksiani ovat johtaminen ja kokemus. Haluan kehittyä kaikilla osa-alueilla. Valmentaja ei ole ikinä valmis. Valmentajan työ vaatii jatkuvaa opiskelua ja itsensä kehittämistä.

15) Jokipoikien omavaraisuusaste on yhä hienosti kohdillaan, kun joukkueen runko muodostuu suurelta osin seuran omista kasvateista. Mitä se valmentajalle merkitsee, että seura pystyy tuottamaan pelaajia edustukseen?

Joensuulainen kiekkoilu ja sen vaikuttajat voivat olla ylpeitä siitä päivittäisestä työstä, jota on tehty ja tehdään jatkuvasti. Valmentajalle on ensiarvoisen tärkeää, että jokaisessa ikäluokassa tehdään laadukasta työtä, jotta jatkossakin itäsuomalaisia pelaajia nähdään joensuulaisessa edustuskiekkoilussa. 

16) Apuvalmentajaksi valittiin Jokipoikien edustuksessa seitsemänä kautena puolustanut Ville Väänänen. Miten yhteistyö Väänäsen kanssa on käynnistynyt? Miten vastuu valmennuksen kesken jakautuu?

Villen kanssa yhteistyö on sujunut hyvin. Villen vastuuseen kuuluvat puolustajien peluutus, alivoimapelaamisen kehittäminen ja videovalmennus. Ville hoitaa myös joukkueenjohtajan tehtävät vieraspelimatkoilla.

17) Jokipojat lähtee kauteen pienemmällä pelaajamateriaalilla kuin viime kaudella. Puolustuksessa on tällä hetkellä vain seitsemän pelaajaa. Millaisia suunnitelmia pelaajien loukkaantumisten varalle on tehty?

Joukkue hakee kahdeksatta puolustajaa. Lähtökohta on siinä, ettei loukkaantumisia tule. Pelaamme kuudella pakilla ja kahdellatoista hyökkääjällä. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on reservissä meidän A-nuorten lisäksi viisi pelaajaa.

Sarjat saatava auki


18) Monet ovat sitä mieltä, että Mestiksen taso on laskenut kausi kaudelta. Oletko sitä mieltä, että sarjan taso on tippunut?

Riippuu siitä, mihin verrataan. Jos verrataan viisi vuotta taaksepäin, pitää muistaa, että liiga on kasvanut useammalla joukkueella, mikä ei voi olla näkymättä Mestiksessä. Kuitenkin Mestis on edelleen laadukas sarja, jossa nähdään hyvätasoisia ja vauhdikkaita pelejä.

19) SM-Liiga ja Suomen Jääkiekkoliitto keskustelevat sarjojen avaamisesta. Minkälaisena näkisit joukkueiden määrät kyseisissä sarjoissa? Jos näet, että karsinnat olisi saatava takaisin, mikä olisi paras tapa järjestää karsinnat? Pitäisikö nousu tapahtua taloudellisin vai urheilullisin perustein?

Joukkuemääristä ja sarjasysteemeistä on paha mennä sanomaan. Liiga ja liitto varmasti osaavat löytää parhaat mahdolliset ratkaisut niihin. Kuitenkin on selvää, että suomalaisen jääkiekkoilun kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää, että sarjat saataisiin auki. Nousun tulee tapahtua urheilullisin kuin myös taloudellisin perustein.  

20) Jokipojat on ilmaissut halukkuutensa päästä Liigaan. Oletko sitä mieltä, että Jokipojat kuuluu SM-liigaan? Mitkä on tällä hetkellä suurimmat asiat, joissa organisaation pitää kehittyä, jotta liigapaikasta voidaan haaveilla?

Joensuu ja sen talousalue on riittävän suuri liigajoukkueelle. Se, kuuluuko Jokipojat Liigaan, riippuu siitä, pystyykö seura sen urheilullisesti ja taloudellisesti osoittamaan. Sehän on selvää, ettei ole sellaista osa-aluetta, missä ei pitäisi kehittyä. Seurajohdon kanssa käymieni keskustelujen pohjalta ensimmäinen merkittävä asia on se, että sarjat saadaan auki. Tämä johtaisi siihen, että seura voisi lähteä kehittämään paremmin toimintaansa kohti konkreettisesta mahdollista tavoitetta.

21) Mestis on sarjojen sulkemisen takia siirtynyt entistä enemmän kohti kasvatti- ja farmiliigaa. Monet Mestis-joukkueet tekevät yhteistyötä Liigaseurojen kanssa. Mitä mieltä olet esimerkiksi siitä, että pelaajia tulisi Jokipoikiin parin pelin lainalle? Entäpä mielipiteesi pidempien liigalainojen suhteen?

Käytännössä kaikki Mestis-joukkueet tekevät yhteistyötä liigaseurojen kanssa. Lyhyet lainat ovat ihan ok, jos Jokipojilla on tarvetta siihen eli esimerkiksi jos kokoonpanossa on vajausta. Pitkiä lainoja Jokipojilla on ollut, esimerkiksi Joel Olkkonen, josta jäi hyvät kokemukset. Kaikki mahdolliset lainat tulevat tapahtumaan meidän ehdoillamme. Kukaan ei sanele meille, kuka meillä milloinkin pelaa.

22) Mitä haluaisit sanoa seuran kannattajille? Miksi kannattaa tulla alkavalla kaudella Mehtimäelle?

Jokipojilla on jo pitkään ollut äänekkäät ja valtakunnallisestikin tunnetut fanit. Heidän tukensa on erittäin tärkeä koko joukkueelle. Joukkue on uudistunut ja tulee taistelemaan jokaisen ottelun voitosta. Siihen tarvitaan kaikkien fanien tukea ja kannustusta. Yhdessä olemme enemmän!

Kommentit   

+1 #1 JTK 27.09.2017 06:37
Kyllähän se hiukan vaikeuttaa starttia, kun äijiä on telakalla, mutta toivotaan, että niitä palaa mahdollisimman nopeasti takas kaukaloon. Niillä mennään ketä on! Tsemppiä Jonelle ja koko joukkueelle alkavaan kauteen!!! :)

Kirjaudu sisään palveluun kommentoidaksesi. Mikäli sinulla ei ole tunnuksia, rekisteröidy käyttäjäksi. Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida.

 

Heilin tähdet

 • Karjalan Heili antaa jokaisessa kotiottelussa tähdet kolmelle kotijoukkueen parhaalle pelaajalle.

  28.03. Jokipojat–KeuPa HT 2–3

  Joel Olkkonen

  Olkkonen oli selkeästi Jokipoikien rohkein puolustaja kuljettamaan kiekkoa syvään hyökkäysalueelle. Lisäksi puolustuspeli pakkipari Esa Lehikoisen kanssa luisti hyvin. Olkkonen nautti myös valmennuksen luottamusta, sillä hän kellotti peliaikaa kauden viimeisessä kotipelissä peräti 27.19.

  Oskari Lehtinen

  Lehtinen oli Jokipoikien ehkä tärkein kenttäpelaaja, jos mittarina pidetään koko kauden tasaista suorittamista. Laituri viimeisteli KeuPaa vastaan Jokipoikien ensimmäisen maalin hyvin totuttuun tapaan eli kovalla ja tarkalla rannelaukauksella.

   

  Mika Koivisto

  Koivisto oli jälleen kerran suuressa roolissa ärjypaitojen alivoimalla. Lisäksi hyökkääjä jaksoi jälleen kerran karvata, repiä, raastaa, rouhia ja taklata kovaa. Koivisto on varmasti yksi uhrautuvimmista pelaajista, mitä Mehtimäellä on nähty.

  24 tähteä: Oskari Lehtinen
  16 tähteä: Mika Koivisto 
  15 tähteä: Joel Olkkonen 
  13 tähteä: Joonas Larinmaa
  10 tähteä: Tuukka Rajamäki ja Oula Uski
  9 tähteä: Lassi Raitanen 
  8 tähteä: Timo Niemi ja Sebastian Ylönen

  7 tähteä:
  Joonas Harald, Timo Hiltunen, Roni Viirlas, Miro Väänänen
  5 tähteä:
  Eppu Rissanen ja Samu Pitkänen
  4 tähteä: 
  Jonathan Iilahti ja Ville Halonen
  3 tähteä:
  Teemu Holttinen,  Eetu Rissanen, Esa Lehikoinen
  2 tähteä: Akseli Rouhiainen
  1 tähti: Juuso Akkanen, Jani Ollitervo, Niko Ervasti, Teemu Väisänen

Uusimmat blogikirjoitukset

 
 
 

mehtimakelainen.net © 2015 Karelia Viestintä Oy -kaikki oikeudet pidätetään.

Tietosuojaseloste