Pentti Matikaisesta Jokipoikien uusi puheenjohtaja

Kotimaisiin jääkiekkolegendoihin kuuluva Pentti Matikainen, 60, on Jokipoikien uusi puheenjohtaja. Matikainen korvaa Jokipoikien nokkamiehenä vuodesta 2001 lähtien toimineen Jussi Jormakan. Jormakka kuitenkin jatkaa hallituksessa varapuheenjohtajana myöhemmin määriteltävän siirtymäkauden ajan. Joensuulaislähtöisen Pentti Matikaisen suurimpina saavutuksina pidetään Suomen maajoukkueen valmentamista ensimmäistä kertaa mitaleille niin olympialaisissa (1988) kuin jääkiekon MM-kilpailuissakin (1992). 2000-luvulla Matikainen on tullut tunnetuksi ennen kaikkea työstään Helsingin IFK:n toimitusjohtajana (2001–08). Jokipoikien hallitukseen tulee myös useita muita uusia nimiä, kuten naisten maajoukkueen päävalmentaja Pekka Hämäläinen.


Aikoinaan myös Joensuun Kiekko-Poikien paidassa jääkiekon SM-sarjaa pelannut Pentti Matikainen lähtee innolla kehittämään joensuulaista jääkiekkoa. Matikainen arvostaa kovasti sitä, että häntä kysyttiin luottamustehtävään vanhaan kasvattajaseuraansa.

– Aivan heti en tietysti pystynyt sanomaan asiaan juuta enkä jaata. Huomasin kuitenkin, että en heti sanonut että ”ei missään nimessä” ja mietin asiaa pari päivää.

– Olen kuitenkin tehnyt koko urani ja elämäntyöni jääkiekon parissa ja saanut leipäni siitä. Olen lähtöisin Joensuusta, pelannut siellä ja tunnen olevan jossain määrin velkaa joensuulaiselle jääkiekolle.

– Tuon tähän organisaatioon urheilullisen ja jääkiekkoilullisen tuntemuksen ja tietämyksen, mitä minulla on. Olen kuitenkin tässä valtakunnassa varmaankin ensimmäisiä, jotka ovat koko työelämän kaarensa ajan ansainneet elantonsa jääkiekosta, Matikainen sanoo.

–  Ennen kaikkea tässä kovassa kilpaurheilussa on synnytettävä se innostuminen. Siitä kantaa eri tavalla vastuuta ihmiset, on päävalmentaja, toimitusjohtaja, hallitus ja puheenjohtaja. Kaikista heistä pitää näkyä ulospäin, että liekki palaa. Jos liekki ei pala, on turha odottaa, että palo syttyisi myöskään pelimiehiin.
 

 

"Kivijalka kuntoon"Pentti Matikainen painottaa tulevassa seurajohtajan tehtävässään perustoiminnan kehittämistä eikä halua esimerkiksi nostatella liigaunelmia.

– Seuran toiminnassa on saatava ensi kivijalka kuntoon ja toiminta niin vankalle tasolle, että pystytään pelaamaan jatkuvasti korkealla tasolla ilman taloudellisia tai urheilullisia uhkatekijöitä.

– Asema sarjassa pitää pystyä vakiinnuttamaan korkealle tasolle ja vasta sen jälkeen tulee mahdollinen uudelleenarvioinnin aika muun muassa urheilullisten tavoitteiden suhteen.

–  Minun mielestäni riittävän kova tavoite tässä sarjassa vakiinnuttaa paikka playoffeissa. Turha lähteä puhumaan, että nyt voitetaan Mestis ja lähdetään liigakarsintoihin. Se ei ole tällä hetkellä realismia.

Matikainen pitää Mehtimäen jäähallia kohtuullisen hyvänä, mutta näkee halliremontin tarpeellisena tulevaisuudessa.

–   Jossain vaiheessa on aika saada se nykyaikaiselle tasolle, että olemme kilpailukykyisiä myös hallin osalta pelataanpa millä tasolla tahansa. Kun kivijalka on kunnossa, sen jälkeen voimme ruveta miettimään, että mikä on seuraava askel ja mitä kohti lähdemme menemään.

Matikainen painottaa erityisesti seuran junioritoiminnan kehittämistä, resurssien kohentamista ja yhteistyötä edustusjoukkueen kanssa.

– Vaihtuvuus Mestis-tason joukkueessa tulee olemaan aina suurta, se tosiasia on vaan hyväksyttävä. Sen vuoksi oma juniorituotanto tulee olemaan aivan erityisen tärkeässä roolissa pelaajakierron ja budjetin hallinnassa.

Matikainen asuu Helsingissä, mutta hänellä on kesäasunto Liperissä. Joensuuhun uusi puheenjohtaja ei aio muuttaa pysyvästi.

– Olen ollut mukana organisaatioissa, joissa puheenjohtaja on saattanut asua eri maassa. Se ei estä aktiivisuutta, liikkuuhan joukkuekin joka puolella, Matikainen kuittaa.
 

"Kerron mielipiteeni myös valmennusasioista"Väistyvän puheenjohtajan Jussi Jormakan mukaan sopivaa uutta hallituksen puheenjohtajaa etsittiin pitkään Aki Lindroosin johdolla.

– Kun lopulta Matikaisen Pena vastasi kutsuumme myöntävästi, toteutuvat oikeastaan kaikki toiveemme kerralla.

– Saamme kokeneen, menestyneen ja arvovaltaisen kiekkovaikuttajan Jokipoikien riveihin ja sen myötä paljon uutta osaamista ja kontakteja. Olemme enemmän kuin tyytyväisiä, Jormakka iloitsee.

Jokipoikien päävalmentaja Mikko Haapakoski luonnehtii Pentti Matikaista vanhaksi tutukseen.

– Pentti on pitkän ajan tuttu. Hän oli Oulussa valmentajana, kun 18-vuotiaana pääsin pelaamaan ensimmäisen kerran SM-liigaa. Penan aikana pääsin myös maajoukkueeseen ja pelasin yhdet MM-kisat.

Matikainen sanoo, että hän aikoo kertoa puheenjohtajan palliltaan myös näkemyksiään pelillisistä ja valmennuksellisista asioista.

– Kerron mielipiteeni, mutta en halua mennä sanomaan Mikolle, että tämä on tehtävä näin. Heillä on pallo sen jälkeen.

– Samoin asia on joukkueen rakentamisessa. Olen vastannut siitä muutamassa joukkueessa ja on tietty verkosto olemassa ja agenttimaailma on edelleen aika lähellä.

– Päävastuu siinä on toimitusjohtajalla ja päävalmentajalla. Haluaisin vielä sanoa, että organisaation kasvot julkisuuteen ovat toimitusjohtaja ja päävalmentaja. Hallitus on sitä varten, että heillä on mahdollisuus tehdä laadukasta työtä.
 

Eemeli Sivoselle jatkosopimusJokipojat ilmoitti keskiviikkona tehneensä myös jatkosopimuksen viime kauden kakkosmaalivahdin Eemeli Sivosen kanssa.

22-vuotiaan Sivosen torjuntaprosentiksi kertyi viime kaudella heikko 87,32. Sekin riitti Antti Härmän ohittamiseksi välillä jopa useammassa kamppailussa perättäin, ja Sivonen pääsi pysäyttämään kiekkoja 17 ottelussa.

Ykkösmaalivahdin etsintä jatkuu kuitenkin Joensuussa edelleen.

– Parin maalivahdin kanssa on menossa neuvottelut, toimitusjohtaja Sami Pursiainen kertoo.


Jokipoikien (Jokipojat HC / Hokijoki Oy) uusi hallitus


Jääkiekkovalmentaja ja -johtaja Pentti Matikainen (pj.)
Yrittäjä Jussi Jormakka (vpj., mukana siirtymäkauden ajan)
Jääkiekkovalmentaja, yrityskonsultti Pekka Hämäläinen
Yrittäjä ja kokenut jääkiekkomies Henry Rösch
Maansiirtoalan yrittäjä Henry Tahvanainen
Myyntipäällikkö Vesa Paukku
Tavaratalopäällikkö Jorma Pietarinen
Yrittäjä Otto Ahtonen (mukana siirtymäkauden ajan)

Kiinteässä yhteistyössä hallituksen kanssa toimii ulkopuolinen asiantuntijaryhmä, jossa ovat Jouni Mönkkönen (Pretax Joensuu), Aki Lindroos (Lindroos-yhtiöt) ja seuran toimitusjohtaja Sami Pursiainen. Tilintarkastuksesta jatkossa vastaa Katja Pesonen Ernst & Young -yhtiöstä.

Kirjaudu sisään palveluun kommentoidaksesi. Mikäli sinulla ei ole tunnuksia, rekisteröidy käyttäjäksi. Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida.

 

Heilin tähdet

 • Karjalan Heili antaa jokaisessa kotiottelussa tähdet kolmelle kotijoukkueen parhaalle pelaajalle.

  28.03. Jokipojat–KeuPa HT 2–3

  Joel Olkkonen

  Olkkonen oli selkeästi Jokipoikien rohkein puolustaja kuljettamaan kiekkoa syvään hyökkäysalueelle. Lisäksi puolustuspeli pakkipari Esa Lehikoisen kanssa luisti hyvin. Olkkonen nautti myös valmennuksen luottamusta, sillä hän kellotti peliaikaa kauden viimeisessä kotipelissä peräti 27.19.

  Oskari Lehtinen

  Lehtinen oli Jokipoikien ehkä tärkein kenttäpelaaja, jos mittarina pidetään koko kauden tasaista suorittamista. Laituri viimeisteli KeuPaa vastaan Jokipoikien ensimmäisen maalin hyvin totuttuun tapaan eli kovalla ja tarkalla rannelaukauksella.

   

  Mika Koivisto

  Koivisto oli jälleen kerran suuressa roolissa ärjypaitojen alivoimalla. Lisäksi hyökkääjä jaksoi jälleen kerran karvata, repiä, raastaa, rouhia ja taklata kovaa. Koivisto on varmasti yksi uhrautuvimmista pelaajista, mitä Mehtimäellä on nähty.

  24 tähteä: Oskari Lehtinen
  16 tähteä: Mika Koivisto 
  15 tähteä: Joel Olkkonen 
  13 tähteä: Joonas Larinmaa
  10 tähteä: Tuukka Rajamäki ja Oula Uski
  9 tähteä: Lassi Raitanen 
  8 tähteä: Timo Niemi ja Sebastian Ylönen

  7 tähteä:
  Joonas Harald, Timo Hiltunen, Roni Viirlas, Miro Väänänen
  5 tähteä:
  Eppu Rissanen ja Samu Pitkänen
  4 tähteä: 
  Jonathan Iilahti ja Ville Halonen
  3 tähteä:
  Teemu Holttinen,  Eetu Rissanen, Esa Lehikoinen
  2 tähteä: Akseli Rouhiainen
  1 tähti: Juuso Akkanen, Jani Ollitervo, Niko Ervasti, Teemu Väisänen

Uusimmat blogikirjoitukset

 
 
 

mehtimakelainen.net © 2015 Karelia Viestintä Oy -kaikki oikeudet pidätetään.

Tietosuojaseloste