23.9.2015 11:29

Freddy

Kirjoittaja 
Arvostele
(3 ääntä)

Ynnäilin tuossa pelanneeni aikuisiällä 17 eri seurassa (Jokipojat laskin kolmeen kertaan, koska visiiteillä oli sen verran väliä - vaikka tietysti joku Haapala oli ja pysyi). Jos laskee, että joukkueessa on noin 20 pelaajaa, ehdin kurvailla urani aikana 340 eri joukkuetoverin kanssa. Siihen mahtuu monenlaista persoonaa.

Näistä yksi oli Frederik Oduya. Freddy oli ruotsalainen, tummaihoinen ja tappelija, joten ymmärtänette, että mies jäi mieleen. Pelasimme Freddyn kanssa yhtä aikaa Orlandossa IHL:ää kaudella 1998-1999 ja meidät treidattiin yhtä aikaa Saint Johniin AHL:ään. Näissä pyörteissä meistä tuli kavereita ja vietimme paljon aikaa kimpassa. Jos nimi muuten vaikuttaa tutulta, niin se johtunee siitä, että Freddyn pikkuveli on Johnny Oduya, joka tahkoaa taaloja NHL:ssä. Poikien isä on kenialainen, mistä tumma hipiä.

Freddy oli äärimmäisen sivistynyt kaveri. Hän luki paljon ja käytti sellaisia englannin sanoja, joita edes alkuasukkaat eivät aina ymmärtäneet: "Quit using those fancy words, Freddy! Fuckin´ ay!", kuten kanukit asian ilmaisivat.  Erään kerran Freddy tavaili bussissa Hitlerin Mein Kampfia, ja silloin piti kyllä käydä ihan kysymyssä, että onko kaikki ok. Freddy vaan naureskeli. 

Freddy meni Pohjois-Amerikkaan jo junnuna, eikä hän suinkaan alussa ollut "tough guy", mitä termiä hän itse itsestään käytti. Mutta jos pelityyli oli mikä oli ja kaveri vahva kuin härkä, niin oli aika ilmeistä, että myllyt olivat pian osa ruokavaliota. Ja kyllähän ihonvärikin asiaan osaltaan vaikutti, ovathan tummaihoiset NHL-pelaajat aika usein olleet tuon osaston miehiä. Ehkä ei enää samalla tavalla, toivotaan niin.

Freddy toki ymmärsi, mikä on homman nimi ja teki mitä piti. Ei hän siitä erityisesti tykännyt, vaan kertoi joskus, miten kiva olisi mennä pelaamaan Ruotsiin vaikka ruokapalkalla, kunhan voisi keskittyä ihan vaan kiekkoiluun. 

Tuli yksi huvittava tapaus mieleen, kun näitä muistelin. Meillä oli Saint Johnissa, joka siis oli Calgaryn farmijoukkue, kovat kähinät Frederictonin kanssa, se kun oli saman provinssin porukka plus verivihollisen Montrealin farmijengi. Frederictonin kovanaama oli Dave Morissette, jonka kanssa Freddy usein otti yhteen. 

Me kevääksi joukkueeseen tulleet asuimme samassa hotellissa kuin vierasjoukkue. Meillä oli ollut edellisiltana tuima matsi juuri Frederictonia vastaan ja sama porukka oli vastassa taas tänä kyseisenä iltana. Freddy ja Morissette olivat myllyttäneet edellisillan ottelussa ihan pitkän kaavan mukaan. 

Olimme Freddyn kanssa matkalla hallille ja seisoimme hotellin hississä, kun hissin ovi avautui. Siellä oli kyseinen Morissette ja muutama muu Canadiensin pelaaja. Eipä siinä, jätkät astuivat hissiin ja minä ja Freddy moikattiin kohteliaasti. Sen jälkeen olikin sitten vähän hiljaisempaa. Freddy ja Dave tuijottelivat kenkiensä kärkiä, molemmilla naama ruvella edellisillan kähinästä. Minua tilanne huvitti suuresti, mutta aika kivutta sain pidettyä naaman peruslukemilla.

Ihan vaan kun siitä hissihiljaisuudesta usein puhutaan...

Googlailin Freddyn myöhempiä vaiheita tätä kirjoitusta varten ja surukseni sain tietää, että kaveri oli kuollut moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2011. R.I.P.

Mutta illalla sitten Jokipoikia kannustamaan. Otan Haapalan mukaan ja laitan Instagramiin kuvia kahden miehen puukkoraadistamme. Käykää tsekkaamassa @mehtimakelainen.

Siellä on aika niukalti matskua vielä, mutta Harri the Huoltaja oli saanut uuden luurin ja lupasi korjata tilanteen...

Luettu 3671 kertaa Päivitetty: 23.9.2015 13:25
Arttu Käyhkö

Kirjoittaja on Jokipoikien ex-kapteeni, joka ehti pelata vuonna 2005 päättyneellä urallaan Joensuun lisäksi joitain pelejä SM-liigaa (TPS, Lukko ja Pelicans) sekä useita vuosia ulkomailla Pohjois-Amerikassa, Englannissa ja Itävallassa. Peliuran jälkeen Käyhkö oli Jokipoikien Mestis-joukkueen kakkosvalmentajana kolmen kauden ajan (2006-2009).

Toimii nykyään Joensuun kaupunkilehti Karjalan Heilin päätoimittajana.

 

Tämän blogin kirjoitukset

 
 
 

mehtimakelainen.net © 2015 Karelia Viestintä Oy -kaikki oikeudet pidätetään.

Tietosuojaseloste