22.9.2015 13:42

Ihanat korvasuojat

Kirjoittaja 
Arvostele
(6 ääntä)

Muutama sääntömuutos päätettiin tuoda Mestikseenkin. Kiinnostavimpana ainakin yleisölle lienee kolmella kolmea vastaan pelattavat jatkoajat. Myös korvasuojat asetettiin pakolliseksi.


Aikaisemminhan ensimmäinen asia, mitä edustustason jääkiekkoilija on tehnyt saatuaan uuden kypärän, on ollut korvasuojien irrottaminen. Koska ”tyylikkyys ennen kaikkea”. Sen vuoksihan kyseessä on todella ärsyttävä sääntömuutos. Miten nyt on edes mahdollista näyttää hyvältä kaukalossa? Näkyväthän korvasuojat varmasti ainakin eturivissä istujille asti..


Jatkoaikaan kohdistuva muutos on erittäin mielenkiintoinen ja varmasti puhuttaa kauden mittaan useita. Alun perin tasapeliratkaisun poistamiseksi tuotiin voittolaukauskilpailu. Nyt luotiin jatkoaikaformaatti, millä pyritään siihen, että suurin osa peleistä ratkeaisi ”pelaamalla”. NHL:n nettisivuilta lunttasin, että AHL:ssä viime kaudella 75 % jatkoajalle menneistä peleistä ratkesi pelaamalla, eikä voittolaukauksia tarvinnut ampua (siellä siis jo viime kaudella 3 v 3). Kyseessä huomattava muutos aiempaan (aiempi 35,3 %). Onko tämä sitten hyvä tapa ratkaista ottelut?


Mainitakseni muutaman muutoksen viidellä viittä vastaan pelaamiseen: enemmän tilaa kentällä, enemmän maalipaikkoja, maalivahtipeli korostuu (torjujana ja pelin avaajana), kiekkokontrolli korostuu sekä taitavat yksilöt tulevat huomattavasti enemmän esiin. Itsessään viimeinen seikka on varsin toivottava muutos, koska nykyajan ”pelikirjakiekko” on luonut huomattavasti enemmän robotteja, jotka vain tekevät oman hommansa pelikirjaa soveltamatta, heittävät kiekon päätyyn ja menevät vaihtoon, kuin pelaajia, jotka omalla henkilökohtaisella taidolla luovat viihdykettä kansalle. Molemmat nykyjääkiekossa hyvinkin tärkeitä pelaajia, ensimmäinen malli ei vaan saa katsomoita pullolleen faneista! Nykyistä jatkoaikaa voidaan tavallaan verrata voittolaukauksiin. Luotiin malli, jolla saadaan väkisin maalipaikkoja, että saadaan lähes varmasti toinen joukkue voittamaan.


Milloinkas tasapeleistä tuli synti? Vai onko nyky-yhteiskunta niin voitto- sekä menestysorientoitunut, että edes ”sirkushuveissa” ei suvaita tasapelejä. Mielestäni tasapeli olisi huomattavasti parempi ratkaisu nykymalliin verrattuna. Voitto pakotetaan keinoilla, joilla ei välttämättä ole hirveästi tekemistä normaalin jääkiekon kanssa. Tietenkin ne ovat hienoja hetkiä, joissa pelitapahtumat aiheuttavat esimerkiksi rangaistuslaukauksen tai vieläkin harvinaisemman 3 vastaan 3 tilanteen, mutta keinotekoisesti luotuna, eivät ne mielestäni toimi ratkaisukeinoina. Kyllä playoffit viimeistään osoittavat parhaat joukkueet!


No ehkä ei tuomita uutta systeemiä vielä, onhan meillä sellainen joukkue kasassa, josta löytyy yksilötaitoa varsin huomattavia määriä. Ja jos sattuu olemaan muuten tylsä peli, joka päättyy tasan, niin ainakin mahdolliset 5 minuuttia yleisö saa nauttia ”havaiji-kiekosta”.

Luettu 3345 kertaa
Samu Pitkänen

Kirjoittajana toimii Jokipoikien kapteeni Samu Pitkänen. Paikallisessa edustusjoukkueessa meneillään on kuudes kausi. On uransa aikana pelannut Mestistä myös Tutossa sekä Hokissa.

Jääkiekon ohella arkeen kuuluvat myös oikeustieteiden opinnot Itä-Suomen yliopistossa.

Uusimmat artikkelit kirjoittajalta Samu Pitkänen

 

Tämän blogin kirjoitukset

 
 
 

mehtimakelainen.net © 2015 Karelia Viestintä Oy -kaikki oikeudet pidätetään.

Tietosuojaseloste