17.9.2015 9:34

Matkalla Mestis-infosta kohti runkosarjaa

Kirjoittaja 
Arvostele
(8 ääntä)

Nyt aletaan olemaan jännän äärellä. Ensimmäinen merkityksellinen peli lähestyy. Yksittäisenä pelinä ajatellen tietenkin ottelu on vain yksi viidestäkymmenestä kamppailusta. Ottelu vaikuttaa siitä näkökulmasta loppujen lopuksi hyvinkin merkityksettömältä. Ensimmäiset pelit kuitenkin asettavat aina lähtökohdat kauteen. Kyseinen peli tarkoittaa itselläni myös entisen seurani kohtaamista heidän kotikaukalossaan. Hieman normaalia suurempaa jännitystä saattaa siis olla ilmassa.

Tässä blogissani aion tällä kertaa ja jatkossakin käsitellä hieman Mestikseen liittyviä puheenaiheita ja kertoa omia näkökulmia kyseisiin asioihin. Yritän availla hieman myös mestispelaajien arkea, yleensä omien kokemuksieni kautta. Yliopisto-opiskeluiden vuoksi on tullut kirjoitettua viimeisimmät vuodet paljon akateemista tekstiä, joten yritänpä opetella näissä teksteissäni kirjoittamaan hieman vapaamuotoisemmin.

Mestiskausi on aluillaan. Totuttuun tyyliin joukkueiden valmentajat ja kapteenit osallistuivat tapaamiseen, jossa tällä kertaa käsiteltiin tulevan kauden tuomaritoimintaa sekä käytiin läpi viimeisimmät ”Suomikiekon” kehityssuuntaukset.
Kokouksen anti oli vähintäänkin se, että ”Turbo” on luonut Jokipojille varsin modernin pelisysteemin. Moderni jääkiekko vaikuttaisi siltä, että se on muuttumassa huomattavasti yleisöystävällisempään suuntaan. Olenkin odottanut aikaa, milloin peruuttelu ja keskialueen sumputus alkaisi pikkuhiljaa jäämään historiaan. Jääkiekkoa pelataan kuitenkin yleisölle. Viihdyttävyysaste on saatava korkeaksi. Millä sellainen henkilö, joka saapuu katsomaan ensimmäisen jääkiekko-ottelunsa, saadaan tulemaan paikalle uudestaan? Tietenkin hyvä ottelutapahtuma muodostuu muustakin, kuin pelkästään viihdyttävistä tapahtumista kaukalossa.

Joka tapauksessa Mehtimäellä on luvassa vauhdikasta peliä, jossa sattuu ja tapahtuu. Uskolliset fanimme myös varmastikin luovat, tuttuun tyyliinsä, halliin hyvän tunnelman. Mestis on näkynyt kansallisen median otsikoissa jonkin verran lähiviikkoina aika negatiivisessa sävyssä. Toisaalta ”any publicity is good publicity”. Yksittäisen pelaajan kannabiskohuun en sen enempää ota kantaa. Huomattavasti merkityksellisempiäkin asioita on tapahtunut sarjalle. 

Suurimmat keskustelunaiheet ovat olleet Jukurien nousu Liigaan ja sen jälkeinen Mestiksen sulkeminen vuoteen 2019 saakka. Sehän tavallaan vaikuttaa välillisesti Jokipoikiinkin, kun samassa välisarjassa ”Liiga-Jukureiden” kanssa pelaamme. Sinänsä uskomaton tilanne voisi syntyä, kun tällainen niin sanottu siirtymäkausi Jukureillekin suodaan. Voisihan käydä periaatteessa siten, että Mestiksestä tippuva joukkue nousisi Liigaan. Toisaalta ainoa mahdollinen tavoite ja lopputuloskin pitäisi olla sellainen, että liigaan menevä joukkue voittaisi Mestiksen. Tavallaan pelaamalla Jukuritkin liigaan kuitenkin nousi, toisin kuin Sport.

Monet ovat puhuneet siitä, että eihän Jukureilla ole tällä kaudella juurikaan panosta sarjassa. Jukurit ovat kuitenkin satsanneet joukkueeseensa ja selkeästi ”Liiga-Jukureiden” kokoaminen on alkanut. Myös yksilötasolla siellä varmasti pelaajilla kolkuttaa takaraivossa se, että hyvän kauden pelaamalla liigapaikka on varsin mahdollista saavuttaa. Siinä on mielestäni jo ihan riittävästi panosta.

Joissain paikoissa on puhuttu jopa Mestiksen kuolemasta. Tietenkin kolmas suurista poistuu nyt tämän kauden jälkeen ja Mestis suljetaan muutamaksi vuodeksi. Suurimmiksi uhkakuviksi Mestiksen tulevaisuudelle on esitetty ainakin tason putoaminen ja muuttuminen farmisarjaksi. Mielestäni niin pitkään, kun taso säilyy sen verran korkeana, että ihmiset viihtyvät peleissä sekä voivat nauttia hyvistä suorituksista, ei ole pelkoa siitä, että Mestis kuolisi kokonaan pois. Yksi elvyttävä tekijä voisi olla, että joukkueet pyrkisivät suureen omavaraisuuteen, kuten Jokipojat ja myös Tuto on tehnyt.

Asetelma, jossa kaupunkien joukkueet taistelisivat toisiaan vastaan suurimmaksi osaksi omavaraisilla joukkueilla voisi kirvoittaa fanikulttuuria ihan uusille asteille. Liigassakin on monta joukkuetta, jossa oman kylän pojat ratkovat pelejä ja mestaruuksia vuosi toisensa jälkeen. Se, jos jokin, synnyttää faneja joukkueille. Suomalainen perisynti, naapurikateus, tietenkin voi jarruttaa tätä fanikulttuuria jossain määrin. Jotkut pitävät sitä toivottavampana, että hankitaan isolla rahalla joku Kanadan passin omaava entinen superlupaus ratkomaan mestaruuksia.

On myös huomattu, että Mestikseen on saatava enemmän paikkakuntia, joissa mestisjoukkue olisi kaupungin paras jääkiekkojoukkue. Esimerkiksi kaikki kolme nousijajoukkuetta tuovat myös varsin mahtavaa fanikulttuuria sarjaan.
Monen mestispelaajan arki on varsin työntäyteistä. Korvaukset eivät ole työmääriin nähden alkuunkaan vastaavia. Monet nuoret pelaajat pelaavat lähinnä kesätöiden ja vanhempien avustuksien varassa. Harva pystyy pelaamaan ammattilaisena sarjassa, jossa tekemisen taso ja määrät sen kuitenkin vaatisivat.

Meidän otteluohjelma onneksi antoi ainakin syyskuun viikonloput vapaaksi, joten pelaajat saavat riittävästi vapaapäiviä henkisten sekä fyysisten voimavarojen lataamiseen pitkän kauden alussa. Suuri osa ainakin meidän joukkueestamme opiskelevat tai tekevät töitä pelaamisen ohella. Pitkän työ- tai opiskelupäivän jälkeen pitäisi löytää vielä sekä voimavarat, että keskittyminen oppiakseen harjoituksissa uusia asioita sekä kehittyäkseen pelaajana. Joidenkin pitkien päivien päätteeksi pitäisi myös pystyä pelaamaan, esiintymään yleisölle ja antamaan kaikkensa logon eteen. Toisaalta ainakin omasta puolesta voin sanoa, että teen sitä mitä olen pienestä asti rakastanut tehdä. Vaikka välillä se on rankkaa, antaa se myös uskomattoman paljon elämyksiä, joita ei missään muualla tulisi koettua.

Jälleen kerran uusi kausi alkaa ja vähintään viisikymmentä taistoa on edessä oman kaupungin ja oman joukkueen puolesta. Toivottavasti näemme suuren joukon ihmisiä Mehtimäellä nauttimassa ottelutapahtumista. Suuri kiitos jo ennakolta kaikille faneille ja sponsoreille!

Ilman teitä tämä ei olisi mahdollista!

Luettu 3672 kertaa Päivitetty: 18.9.2015 16:08
Samu Pitkänen

Kirjoittajana toimii Jokipoikien kapteeni Samu Pitkänen. Paikallisessa edustusjoukkueessa meneillään on kuudes kausi. On uransa aikana pelannut Mestistä myös Tutossa sekä Hokissa.

Jääkiekon ohella arkeen kuuluvat myös oikeustieteiden opinnot Itä-Suomen yliopistossa.

Uusimmat artikkelit kirjoittajalta Samu Pitkänen

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: Ihanat korvasuojat »
 

Tämän blogin kirjoitukset

 
 
 

mehtimakelainen.net © 2015 Karelia Viestintä Oy -kaikki oikeudet pidätetään.

Tietosuojaseloste